onsdag 28 augusti 2013

Sötpotatis. Vita bönor. Basilika. Vitlök.

Med en sötpotatis och en kruka basilika att utgå ifrån tillsammans med lite sallad som behövde ätas upp fick detta bli kvällens middag. Färdigkokta bönor är alltid bra att ha hemma. Mättar bra, snabbt och gott.



Sötpotatissallad med vita bönor och basilikacréme

4 personer

1 stor sötpotatis
2 stora morötter
1 pressad vitlöksklyfta
1/3 dl olja
1/3 dl tamari
1 tsk cayennepeppar
en nypa salt

350 g kokta stora vita bönor

till krämen
1 kruka basilika
1/2 pinjenötter
1 dl cashewnötter
1 vitlöksklyfta
saft av 1/2 citron
saft av 1/2 apelsin
1 msk honung
1 tsk senap
1 dl olivolja

1 lime

ett par nävar cashewnötter

en god sallad med dina favoritgrönsaker



Skala och skär sötpotatis och morot i mindre bitar. Lägg i en ugnsform. Blanda olja, tamari, vitlök, cayennepeppar och salt och ringla över sötpotatisen. Blanda om. Baka i ugnen på 200 grader ca 35 min. Tillsätt bönorna och ställ om till grillvärme då det är ca 5 min kvar.

Mixa ingredienserna till crémen i en matberedare. Spara några basilikablad till garnering. Späd eventuellt ut med mer olja till önskad konsistens. 

Torrosta cashewnötterna i en stekpanna.

Gör en god sallad. Toppa med de ugnsrostade rotsakerna, cashewnöter och basilikacrémen. Pressa över lite lime.













fredag 23 augusti 2013

Kakao. Apelsin. Valnöt. Havssalt.

Fredagsmys, lördagsgodis eller kanske som en energikick i vardagen. Här kommer ännu ett tips på ett hälsosammare men supergott alternativ. Låt dig inspireras, följ receptet eller hitta på ett eget utifrån vad som gömmer sig i skåpen - det var så dessa rutor blev till.


Apelsinchokladrutor

ca 15-20 st

3-4 dl blandade nötter ex. valnötter och cashewnötter
1/2-1 dl pumpafrön/solrosfrön
5-6 färska dadlar
rivet skal av 1 apelsin
saft av 1/2 apelsin
2 msk kakao
1 msk kokosolja
en nypa vaniljpulver
en nypa havssalt

Kokosflingor till garnering

Mal nötterna och fröna i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en kladdig massa. Blir smeten för lös, tillsätt lite mer nötter/frön och mer dadlar/apelsinsaft om den är för torr. Klä en lite form, ca 10X15 cm med bakplåtspapper och bred ut massan i ca 2 cm tjockt lager. Strö över lite kokos och ställ i frysen någon timme. Ta fram, skär upp i rutor och hugg in!

Förvara i frysen och ta fram strax innan servering,
konsistensen är bäst då den är kall

Hur många rutor gör dig glad?


tisdag 20 augusti 2013

Falafel x2

Häromdagen hade jag sällskap i köket av en av mina allra käraste vänner. Till en början var vi båda rätt oinspirerade och trögstartade men efter lite kokboksläsning flödade snart ideérna och vi fick till en riktigt färgglad och god falafelmiddag. Måste erkänna att tankarna svävade iväg till jul med både saffran och apelsin på tungan.
 Med den middagen i magen fortsatte jag i samma spår och det blev falafel dagen därpå också. Låt dig inte avskräckas av falafel på grund av friteringen. Skippa den helt enkelt och tillaga falafeln i ugnen istället!


Saffransfalafel med rödbetsröra i romanwrap

4-5 personer

80 g solrosfrön
1/2 g saffran 
1 vitlöksklyfta
rivet skal av 1 citron
2 msk citronjuice
5 dl finhackad pumpa eller butternut squash
5 dl kokta kikärter
2 msk olivolja
1/2 tsk cayennepeppar
havssalt och nymald svartpeppar

4 rödbetor
150 g fetaost
rivet skal från en apelsin


Sätt ugnen på 150 grader varmluft eller 175 grader vanlig värme. Mixa solrosfröna fint i en matberedare. Tillsätt saffran vitlök, citronskal och -juice och pumpa tills allt blandats väl. Tillsätt kikärter och olja och mixa till en grov smet. Smaka av med cayenne, salt och peppar. Forma till bollar och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen 20-25 minuter tills falafeln är gyllene. 

Koka rödbetorna mjuka, skal dem och kyl ner dem i kallt vatten. Mixa tillsammans med fetaosten och apelsinskalet till en småkornig kräm.

Servera falafeln och rödbetskrämen på ett stort romansalladsblad eller ett tortillabröd. Lägg gärna till tomat, paprika eller andra grönsaker. Färggladare middag får man leta efter!







Rulla ihop till en wrap eller ät som en sallad



Falafel med pumparöra i libabröd

4-5 personer

700 g kokta kikärter
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl solrosfrön
100 g färsk broccoli
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4-5 soltorkade tomater
2 krm cayennepeppar
2 krm spiskummin
salt

ca 3 dl hackad pumpa eller butternut squash
150 g fetaost
rivet skal av 1/2 citron

libabröd

en god sallad

Kör fröna och brocclin i en matberedare till ett grov mjöl. Lägg till morot, lök, vitlök, soltorkade tomater och mixa allteftersom. Tillsätt tillsist kikärterna lite i taget och mixa till en kornig och kladdig smet som går att rulla till bollar.
Rulla till bollar och placera ut på en plåt med bakplåtspapper och strö över sesamfrön. Grädda i ugnen 20 minuter på 150 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn.

Koka under tiden pumpan mjuk och mixa tillsammans med fetaost och citronskal till en slät kräm.

Servera allt tillsammans med en god sallad och libabröd.






Libabröden kan du dela på mitten och öppna för att fylla eller rulla in falafeln som en tortilla

Ännu en färgglad middag!



onsdag 14 augusti 2013

Quinoa. Broccoli. Pumpafrö. Persilja.

Paj på ett nytt sätt! Variera pajskalet med ett skal på quinoa och solrosfrön. Jag måste erkänna att jag själv var lite skeptisk mitt under matlagningen och trodde att skalet skulle smula sönder, men nej, det gick så bra så och alla gäster åt med god aptit! Inspirationen är hämtat från Maten är min medicin av Janesh Vaidya och receptet är snarlikt hans broccolipaj.






Broccolipaj i quinoaskal
4-6 personer
2,5 dl quinoa
1 ägg
1/2 dl solrosfrön

400 g broccoli
1 rödlök
1/2 dl pumpafrön
kryddor, ex franska örter, basilika, timjan

2 dl mjölk/havremjölk
4 ägg
150 g fetaost eller annan valfri ost

färsk persilja

Värm ugnen till 200 grader. Koka quinoan enligt anvisningarna. Jag kokade den i grönsaksbuljong för att få lite mer smak. Skölj den sedan i kallt vatten och blanda tillsammans med ägg och solrosfrön. Häll i en pajform och och bred ut längs kanterna så gott det går. Förgrädda i 8 minuter, ta ut och tryck upp skalet längs kanterna och grädda 2 minuter till. Koka broccolin några minuter så att den blir lite mjuk. Torrosta pumpafrön i en stekpanna. Skär löken i klyftor. Lägg broccolin och löken i pajskalet. Rör ihop ägg, mjölk, salt och kryddor. Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda ca 25 minuter. Klipp över färsk persilja och servera med en god sallad.





måndag 12 augusti 2013

Lingon. Färskost. Timjan. Agave.

Recept på denna dipp hittade jag häromdagen och blev sugen på att testa direkt. Lite väl salt enligt receptet proportioner men jag jämnade ut det med att lägga lite extra av annat och till slut blev det ljuvligt. Lingondippen fick bli aptitretare tillsammans med små frasiga knäckerutor. Bjud på en nordisk snitt i kommande lingonsäsong!


Lingondipp på knäckeruta

250 g färskost
1 dl lingon
1-2 tsk agave
3 msk färsk timjan (endast bladen)
4 msk pumpafrön
1-2 tsk havssalt

Låt lingonen rinna av sig ca 20 minuter om du använder frysta. Blanda de övriga ingredienserna i en skål och blanda om. Rör i lingonen och toppa med en timjankvist. Servera tillsammans med små knäckerutor eller rågkex eller gör färdiga snittar och toppa med lite timjan.



Kanske till ett glas bubbel när gästerna anländer?






söndag 11 augusti 2013

Jordnötssmör. Kokos. Vanilj.

Raw food och hälsosamma alternativ är till klassiska desserter eller maträtter är hett just nu. Här är min variant av kokosbollar. Nyttig och god energi som mellanmål eller efterrätt. Spara i frysen och ta fram när sötsuget sätter in eller du behöver lite extra krafter. Proteinrika hampafrön hittar du i din närmsta ekologiska affär eller kanske i en välsorterad matbutik, men har du inte tillgång till dem går de såklart att utesluta. Med en matberedare kan du göra en mängd variationer av liknande "bollar" eller "bars". Variera även vilka nötter du använder, byt honung mot agavesirap, dadlar mot ekologiska torkade aprikoser, jornötssmör mot mandelsmör, uteslut kokosolja, tillsätt kakao, rulla i mald mandel eller... Ja, möjligheterna är oändliga!






Nötiga kokosbollar

ca 20 st

2 dl blandade nötter, ex cashewnötter och valnötter
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl skalade hampafrön
1/2 dl honung
4-5 färska dadlar
2-3 msk jordnötssmör
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 msk kokosolja
1/4 dl vatten

kokosflingor



Mal nötter och frön i en matberedare. Tillsätt dadlar, jordnötssmör, vaniljpulver, kokosolja och honung och mixa till en jämn smet. Tillsätt sedan lite vatten för önskad konsistens. Forma till bollar och rulla i kokosflingor. Klara att njuta av!


Färska dadlar är mjuka och har en kolaaktig smak

Välj gärna ekologiskt för att få
rena obesprutade råvaror

Passar utmärkt att förvara i frysen

Ät direkt eller ställ in frysen eller kylen en stund




onsdag 7 augusti 2013

Rödkål. Kantareller. Vita bönor. Sesam.

Med en förkylning i kroppen, som för övrigt känns lite degig efter en lat semester, var jag sugen på något färgglatt och fräscht. Som tur var så var kylskåpet fyllt av grönsaker och fantasin fick skapa färgglada rödkålswraps. Har du några kantareller kvar  passar det utmärkt att fräsa upp dem till dessa wraps, annars går det fint med bara champinjoner. Såklart är det ju bara att välja de grönsaker man gillar eller råkar ha hemma, gärna energirika och fyllda av näring.


Var försiktig när du plockar av bladen,
de går lätt sönder. Ett tips är att skära ett snitt längst ner  vid roten så lossnar de lättare.

Rödkålswraps med svamp, rostade bönor och sesamfrön

4 personer
4-8 stora rödkålsblad( köp ett helt huvud så att du kan plocka av bladen)
ca 3-400 g svamp ex. kantareller och champinjoner
2-3 schalottenlök eller 1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g kokta vita stora bönor
sesamfrön
200 g fetaost

grönsaker t.ex:
broccoli
paprika
avokado
sallad
färska tomater
soltorkade tomater
gurka
salladslök
oliver


Plocka av 4-8 stora blad från rödkålshuvudet.
Torrosta sesamfrön på medelhög värme i en stekpanna.
Hacka lök, vitlök och svamp och stek i smör. Salta och peppra.
Skölj av bönorna och lägg dem på en plåt, ringla över olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter, ändra till grillvärme de sista 5 minutrarna så bönorna får färg.
Smula fetaosten och hacka grönsakerna. 
Servera som en buffé och låt var och en komponera sin egen wrap.







Mat att bli glad av!


måndag 5 augusti 2013

Skogens guld


Efter sol kommer regn eller hur är det? Den här sommaren har verkligen bjudit på många varma och soliga dagar och det har varit hur underbart som helst. Å andra sidan har det varit rätt torrt i markerna och skogens eget guld, kantarellerna, har vi inte kunnat se så mycket av. Nu lovas det ostadigare väder och mer regn så jag hoppas på mer guld i de gröna skogarna!





De kantarellerna som trotsat torkan har stekts i smör och toppat en skiva gott bröd eller en god sallad men lika gott i soppa, i en paj, på pizza eller i risotto.