Getost med åländsk maskrosmarmelad
4 personer
200 g getost
maskrosmarmelad
blandad grönsallad
Skär osten i tjocka skivor och gratinera i ugnen på 200 grader ca 5 minuter tills osten är mjuk men inte flyter ut. Sätt lite sallad på tallriken och lägg på osten. Toppa med marmelad. Klart! En enkel förrätt som passar mycket bra med Stallhagens honungsöl.
En annan enkel men om inte snäppet vassare är en skiva svartbröd med god sikröra på. Köp färdig sikröra eller blanda ihop din egen med hackad gravad sik, kapris, rödlök, dill, majonäs, cremé fraiche, en gnutta senap och smaka av med salt och peppar. Toppa med dill och servera med en skiva citron. Även det klart på ett huj!
Smörstekt aborre med kantarellrisotto
4 personer
7-800 g aborrfiléer
smör
salt
peppar
2 msk olja/smör
4 dl risottoris ex aborio
2-3 salladslökar/schalottenlökar
2 klyftor vitlök
1-2 dl av en god smakrik ost ex, åländsk kastelholm
2 dl vitt vin
4-5 msk fond (svamp-, kyckling- eller grönsksfond funkar alla)
8 dl dl vatten
ev. en skvätt konjak
200 g kantareller
250 g körsbärstomater
olivolja
honung
färsk persilja till garnering
Hacka lök och vitlök. Fräs löken och riset snabbt i en kastrull. Häll på vattnet, vinet, fonden och eventuellt en skvätt konjak. Låt koka på svag värme ca 25-30 minuter tills vätskan kokat in och risotton är krämig. Se till att risotton hela tiden har vätska att koka i. Smaka av med riven ost, salt och peppar på slutet. Fräs under tiden kantarellerna i smör i en stekpanna och tillsätt strax innan servering.
Sätt tomaterna i en ugnsfast form. Ringla över olja, honung och blanda runt. Baka i ugnen på 200 grader ca 10-15 minuter.
Stek aborren ett par minuter på varje sida i smör.
Servera allt tillsammans och toppa med färsk persilja.
Får jag även fresta med nyplockade hjortron...
Ölbryggeriet Stallhagen på Åland erbjuder bryggerirundtur, ölprovning och god mat som är till över 80 % närproducerad. Rekommenderas varmt! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar