fredag 12 juli 2013

Vitchoklad. Limoncello. Brownie. Blåbär.


    En dag när efterrätten egentligen skulle vara ananas, men ananasen var kvar i affären, uppstod denna fantastiskt goda tårta. Ibland är det bra att vara glömsk! Den sega browniebotten passar utmärkt ihop med den lena vitchokladmoussen. Att den är frusen och innehåller lite limoncello gör den fräsh och mindre mäktig trots mycket grädde och choklad. Det slinker lätt ner en bit eller två...


    Frusen vitchokladmousstårta med smak av limoncello
    10-12 personer
    Browniebotten:
    25 g valnötskärnor (kan uteslutas)
    50 g smör50 g mörkchoklad
    1 dl vetemjöl
    1 ägg
    3/4 dl strösocker
    1/2 tsk bakpulver
    en gnutta havssalt

    Klä botten på en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Hacka nötterna. Smält chokladen med smöret i en kastrull. Låt svalna något. Blanda ner resten av ingredienserna och häll i formen. Grädda på 175 grader i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna. 

    Vitchokladmousse:

    • 3 dl vispgrädde
    • 200 g vit choklad
    • 2 st äggulor
    • 2-4 msk limoncello eller annan citruslikör

    • Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp äggulorna i en stor bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner likören och sist grädden. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 3 tim.

    • Ta ut kakan några minuter innan servering. Toppa med blåbär och citronmeliss. Njut!



    • Tips! För ännu mer citronsmak använd vitchoklad med citronsmak.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar