söndag 11 augusti 2013

Jordnötssmör. Kokos. Vanilj.

Raw food och hälsosamma alternativ är till klassiska desserter eller maträtter är hett just nu. Här är min variant av kokosbollar. Nyttig och god energi som mellanmål eller efterrätt. Spara i frysen och ta fram när sötsuget sätter in eller du behöver lite extra krafter. Proteinrika hampafrön hittar du i din närmsta ekologiska affär eller kanske i en välsorterad matbutik, men har du inte tillgång till dem går de såklart att utesluta. Med en matberedare kan du göra en mängd variationer av liknande "bollar" eller "bars". Variera även vilka nötter du använder, byt honung mot agavesirap, dadlar mot ekologiska torkade aprikoser, jornötssmör mot mandelsmör, uteslut kokosolja, tillsätt kakao, rulla i mald mandel eller... Ja, möjligheterna är oändliga!






Nötiga kokosbollar

ca 20 st

2 dl blandade nötter, ex cashewnötter och valnötter
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl skalade hampafrön
1/2 dl honung
4-5 färska dadlar
2-3 msk jordnötssmör
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 msk kokosolja
1/4 dl vatten

kokosflingor



Mal nötter och frön i en matberedare. Tillsätt dadlar, jordnötssmör, vaniljpulver, kokosolja och honung och mixa till en jämn smet. Tillsätt sedan lite vatten för önskad konsistens. Forma till bollar och rulla i kokosflingor. Klara att njuta av!


Färska dadlar är mjuka och har en kolaaktig smak

Välj gärna ekologiskt för att få
rena obesprutade råvaror

Passar utmärkt att förvara i frysen

Ät direkt eller ställ in frysen eller kylen en stund




2 kommentarer:

  1. Åh, jag har länge varit sugen på att prova göra någon typ av såna här bollar och har sett en halv miljard olika recept men det har aldrig blivit av. Tror bestämt att det får bli mitt mission i helgen att göra dessa som lördagsgodis! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas det blev något gott i helgen?! :) Håll utkik så kommer liknande apelsin- och chokorutor inom kort. Också raw-godis!

      Radera