torsdag 18 april 2013

Lax. Lime. Ingefära. Broccoli.

Snabbt, gott och nyttigt. Så som många vill ha det idag. Rätter som denna serveras ofta då jag står vid spisen på vardagskvällarna. Marinaden går att variera efter vad man har hemma. Torkad ingefära går lika bra om man inte har färsk, chilin likaså och limen går att utesluta eller ersättas med citron osv.




Lime- och ingefärsmarinerad lax med broccolimos

4 personer
Till laxen:
600 g färsk lax
1 rödlök
1 lime, skal och saft
färsk ingefära ca 2 cm
färsk chili, hackad ca 1 msk
honung
soya
olja



Frusen hackad chili
är bra att ha i frysen
Blanda rivet limeskal, lime saft, riven ingefära,chilin, honung, soya och olja.Marinera portionsbitar av laxen i marinaden. Jag brukar göra det direkt i ugnsformen. Låt det ligga i marinaden medan du dukar och gör broccolimoset.





Till moset:
600 g broccoli
3 msk pumpafrön
citronolivolja (eller olivolja+citron)
salt

Koka broccolin mjuk. Mixa tillsammans med pumpafrön och lite olja, några matskedar. Smaka av med salt. Lägg tillbaka kastrullen på spisen och servera moset varmt.



Grilla sedan laxen i mitten av ugnen ca 15 minuter i 175 grader tillsammans med grovt skivad rödlök.


Passa att laxen inte blir torr, 15 min brukar räcka.



Pumpafrön ger en god nötig smak

Färgglad mat gör mig glad

Servera gärna med goda oliver

Smaklig måltid!





2 kommentarer:

  1. Nu går det äntligen att kommentera!

    SvaraRadera
  2. Ja!! Massa härliga bilder å recept, jag skall följa bloggen med spänning :)

    SvaraRadera