söndag 21 april 2013

Oemotståndlig müsli

När jag började laga min egen müsli för två år sedan skapade jag ett beroende. Jag är fast! Så fort en sats müsli är slut lagar jag en ny. Den passar bra att strö på morgonfilen, på en klick turkisk yoghurt med honung som en dessert eller mellanmål eller varför inte göra gröten lite lyxigare med lite müsli på toppen. Att köpa färdig müsli är inte ett alternativ. Så gott är det! Dessutom vet jag precis vad det är i den och kan variera den precis hur jag själv vill. Grunden är ändå oftast den samma och nu tänkte jag ge ett prov på hur den kan se ut. Ibland blir den inte alls såhär full av olika ingredienser. Det beror på vad som finns i skafferiet helt enkelt.

Müsli
havregryn
Quinoapuffar
kruskakli
quinoaflingo/quinoapuffar
risflingor
dinkelflingor
sojaflingor
linfrön
pumpafrön
solrosfrön
cashewnötter
hasselnötter
valnötter
mandlar
kanel
kardemumma
Välj dina egna favoriter
olja
honung
vatten

Sätt ugnen på 125-150 grader. 
Blanda en bas av valfria flingor på en plåt. Har du bara havregryn hemma duger det utmärkt. Strö över frön. Hacka dina favoritnötter och blanda med dem. Mängden av de olika ingredienserna tar du helt enkelt efter vad du gillar bäst.
Jag brukar fylla en hel plåt med ett rejält lager. Ju mer nötter och frön den innehåller, desto mer energirik blir den såklart. Ringla sedan över honung, olja och ca 1-1,5 dl vatten (för en hel plåt med ca 3 cm högt lager av müsli). Strö över rikligt med kardemumma och kanel och massera in kryddorna tillsammans med honungen, oljan och vattnet. Torka i ugnen ca 50 minuter eller tills müslin är torr och krispig. Rör om var tionde eller var 15:de minut. Ta ut och låt svalna på plåten. Klar att äta!
Cashewnötter är mina favoriter
Honung gör müslin lagom söt

Kan du motstå?




2 kommentarer:

  1. Ooooh! Verkar farligt gott! :D

    SvaraRadera
  2. Precis vad den är, farligt god ;) Tar kanske några satser innan man hittat sin favoritblandning och rätt mängd olja/honung/vatten. Så det blir alltså bara bättre och bättre...

    SvaraRadera