Nu när sommaren till slut har släppt greppet om oss och hösten är här, då är det dags för soppa igen. En tid kokades det soppa i mitt kök varje vecka. Nu är det inte lika ofta men med lika god aptit. Det bästa med soppa är att man nästan alltid har något hemma att koka soppa på och det blir nästan alltid väldigt gott vad man än har i. Är det extrapris på purjolök och blomkål så varför inte koka soppa på det? En kryddstark soppa som värmer gott i magen.
Purjo- och blomkålssoppa med röd curry och knäckemacka med hummus
6 personer
2 stora purjolökar eller 3 normalstora
1 gul lök
1 blomkålshuvud
3 vitlöksklyftor, pressade
3 msk färsk riven ingefära
2-3 tsk röd curry
1 tärning grönsaksbuljong
8-10 dl liter vatten
1 burk kokosmjölk
ett par msk sesamolja
salt
Skär lök och purjolök i mindre bitar. Dela blomkålen i mindre buketter. Riv ingefäran. Fräs lök och purjolök i sesamolja, ingefära och vitlök. Häll på vatten. Lägg i blomkål, buljong och koka upp. Koka tills blomkålen är mjuk. Mixa med stavmixer. Häll på kokosmjölk och mixa igen till en slät soppa. Smaka av med salt och eventuellt mer curry beroende på hur stark soppa du vill ha. Toppa med pumpafrön. Servera med ett gott bröd till och kanske hummus på det.
till hummus:
1 burk kikärter
saft av 1/2 citron
1/2 dl solrofrön
4 soltorkade tomater
1/2 rödlök (liten)
salt
Mal fröna i en matberedare. Tillsätt rödlök och soltorkade tomater och mixa till en grynig massa. Häll på kikärter, citronsaft och mixa runt. Tillsätt lite vatten för önskad konsistens. Smaka av med salt.
Servera med färska grönsaker på ett gott bröd.
På en smörgås till soppan, som tillbehör till en huvudrätt eller en dipp på fredagskvällen |
Mättande och gott pålägg |
Till vardag eller till fest! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar