torsdag 19 september 2013

Rotfruktstider och fredagsmys

Rotfruktstider och fredagsmys imorgon. Vad passar bättre än rotfruktspizza? Kombinationerna av rotfrukter går att variera efter tillgång och smak. Skiva rotfrukterna tunt med en mandolin eller en vass kniv. Lyxa till pizzan med pesto, olika sorters ostar, honung, balsamico, färska kryddor eller ruccola. Låt var och en toppa sin egen pizza med sina favoritrotsaker och andra smaker. Jag gillar en tunn och frasig botten med knapriga kanter, gärna med en lite grövre deg. Testa dig fram till din favorit!

Grunddeg ljus botten:
50 g färsk jäst 
2 tsk socker
1 tsk flingsalt 
0.5 dl olivolja 
3 dl ljummet vatten 
7 dl dinkelsikt/vetemjöl

Grunddeg grov botten:
50 g jäst
1 tsk salt
0,5 dl olivolja
3 dl vatten
3 dl dinkelmjöl/vetemjöl
4 dl grahamsmjöl

Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Blanda jäst, socker, salt, olja och vattnet i en degbunke. Rör i lite mjöl i taget tills du får en fin och elastisk deg. Spara lite mjöl till utbakning. Dela degen i 4 bitar och kavla ut på ett mjölat bakbord.

  • Rödbetspizza med chevré
  • 1 sats grunddeg
  • 2 burkar krossad tomat
  • ett gäng rödbetor
  • chevréost
  • valnötter
  • rödlök
  • honung
  • ruccola/basilika/timjan

  • Kavla ut degen. Bred över tomatsåsen. Hacka löken och skiva rödbetorna väldigt tunt, gärna med en mandolin. Hacka nötterna lite grand.  Strö allt över pizzan. Smula till sist över osten. Grädda i 225 grader ca 15 minuter. Ringa över honung och strö över ruccolan när pizzan är färdiggräddad.



  • Servera gärna med en pizzasallad


  • Rotfruktspizza med pesto och blandade ostar
  • blandade rotfrukter, t.ex: morot, kålrot, blomkål, palsternacka
  • rödlök
  • svamp
  • pesto
  • färska tomater
  • 2-3 olika sorters ostar, t.ex: västerbottenost, fetaost, cheddarost, prästost, vällagrad konjaksost...
  • ruccola/basilika/timjan
  • balsamicocréme

  • Kavla ut degen. Bred över tomatsåsen. Hacka löken och skiva rotfrukterna väldigt tunt, gärna med en mandolin. Skiva svampen.  Strö allt över pizzan. Smula till sist över osten och klicka ut peston. Grädda i 225 grader ca 15 minuter. Rinlga över balsamicocréme och strö över ruccolan när pizzan är färdiggräddad.



  • Färska tomater att toppa med är gott
    och gör pizzan extra saftig
    Snart är det dags för fredagsmys!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar