söndag 29 september 2013

Höstkyckling

När det var dags för middagsgäster i helgen fick hösten och ELLE mat och vin stå för inspirationen. Receptet modifierades lite efter allergier och så lade jag till en sås. Slutresultatet blev en ugnsstekt äppel- och rosmarinkyckling med ädelostcréme. Det var första men inte sista gången jag tillagade en hel kyckling.




Ugnsstekt äppel- och rosmarinkyckling med ädelostcréme

4 personer

4 msk smält smör
4 msk olivolja
1/2 hel vitlök (hälften pressad)
2 msk honung
rivet skal av 1 citron
1-2 tsk havssalt
1 färsk kyckling
2 svenska höstäpplen
1 citron
1 knippe färsk rosmarin

100 g ädelost
2 dl creme fraiche
lingon

2 palsternackor
2-3 morötter
1/2 rotselleri
6-8 potatisar
olivolja
citronsaft
torkad timjan
salt 
peppar

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Blanda smör, olja, pressad vitlök, honung och citronskal i en skål. Skär citron och äpplen i klyftor. Skala resten av vitlöksklyftorna. Fyll kycklingen med citron- och äppelklyftor, vitlök och rosmarin. Lägg varsin citron- och äppelklyfta samt rosmarinkvist mellan låret och kroppen på kycklingen. Gnid in kycklingen med marinaden. Ugnsstek kycklingen i ca 1 timme. Använd gärna en ugnstermometer. Kycklingen är klar när den har nått en innertemperatur på ca 80 grader.Har du längre tid på dig använd lägre temperatur och stek kycklingen längre så blir den mörare i köttet.
Skala och skär rotfrukterna i klyftor. Lägg dem på en bakplåtspappersförsedd plåt. Ringla över olivolja, pressa över lite citronsaft, strö över timjan, salt och peppar. Vänd runt så att oljan och kryddorna fördelas jämt på rotfrukterna. Stek dem i ugnen ca 40 minuter.
Mosa ädelosten tillsammans med créme fraice. Toppa med några lingon.
Lägg upp kycklingen tillsammans med rotfrukterna och strö eventuellt över lite extra rosmarin, servera med ädelostcrémen och lite ruccola eller annan grönsallad.










Söndagsmiddag?













2 kommentarer:

  1. Yes, läckert! Men har uppdaterat gradantalet på kycklingens innertemperatur, 80 ska det vara!

    SvaraRadera