torsdag 9 maj 2013

Äppel. Mandel. Vitchoklad.

Idag fick jag en önskan om en kaka till förmiddagsfikat och såklart ville jag försöka uppfylla den. I köket hittade jag lite äpplen som började sjunga på sista versen och utgick från dem. Vidare i skåpen letade jag fram mandel och vitchoklad och tänkte att det skulle bli en god kombination... 

Äppelkaka med mandel och vitchoklad
8 personer

1 stort äpple eller två små
100 g vitchoklad
100 g smör
3 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl mald mandel(går bra i matberedare)
1 tsk bakpulver
1 krm salt
vispgrädde till servering


lite smör till formen
form med löstagbar kant
bakplåtspapper


Sätt ugnen på 175 grader varmluft (vanlig ugn ca 200 grader). Klä en form med löstagbarkant med bakplåtspapper i botten och smörj med lite smör. 
Mal ca 2 dl mandlar i matberedare om du inte köper färdigmald. Skiva äpplet i tunna skivor.
Smält smör och vitchoklad. Om du vill ha lite knäckigare smak höj temperaturen så smöret nästan kokar. Vispa ägg och socker poröst. Vänd sedan i chokladsmöret med äggen och sockret. Blanda de övriga ingredienserna i en bunke och blanda i smeten lite i taget medan du rör om försiktigt.
Häll smeten i en bunke och placera ut äppelskivorna i smeten.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills kakan fått fin färg.

Servera gärna med en klick vispad grädde!





Smöret ger en knaprig kant






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar