söndag 26 maj 2013

Choklad. Hasselnöt. Likör 43. Hallon.

Ännu mera sött! Alla fräscha sommarmiddagar kan gott avslutas med en mäktig chokladupplevelse! Den här glutenfria chokladfondanten med inspiration av Leila Lindholm fick sällskap av min kräm med hasselnöt, kaffe och likör. Till det lite hallon som fräschar upp. Underbart gott! Om inte för kroppen så för själen...







Chokladfondante med likör 43-kräm och hallonsås

4 personer


4 ägg
1,5 dl ströstrsocker
120 g smör
120 g mörk choklad 55-70%
1,5 msk kakao

200 g färskost
100 g hasselnnötskräm
3 msk florsocker
4-5 msk likör 43

4-5 msk kaffe

250 g hallon

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 4 ugnsfasta formar med smör eller placera ut stora muffinformar på en plåt (gärna dubbla om de är tunna).
Smält chokladen och smöret tillsammans. Vispa äggen med sockret tills smeten är fluffig. Rör ner kakaon i äggsmeten. Vänd sedan försiktigt ihop äggsmeten med smöret och chokladen. 
Fyll formarna och grädda dem i mitten av ugnen 8-12 minuter beroende på hur kladdiga du vill ha dem. De ska vara hårda runt om men lösa och rinniga i mitten. 

Mosa färskosten tillsammans med hasselnötskrämen med en gaffel. Blanda i de övriga ingredienserna och rör smeten jämn. Lägg i kylskåpet fram till servering. Detta blir ganska mycket kräm så blir det kräm över går den bra att frysa in!

Koka upp hallonen om de är frusna och mosa sedan till en sås. 

Servera fondanten tillsammans med krämen och hallonen. 






Tips! Använd likör 43-krämen som en frosting på cupcakes eller som överdrag på en chokladkaka och toppa med hela hallon. 





2 kommentarer: