torsdag 9 maj 2013

Hummus

Hummus ser ganska tråkig ut och ska jag vara ärlig så gillade jag den inte alls första gången jag smakade på hummus. Detta trots att jag åt den ute på en solig picknick då allt brukar smaka sådär lite extra gott. Det var å andra sidan en köpt hummus och det har inte fallit mig i smaken sedan dess. En dag fick jag dock smaka på en hemlagad hummus och det var en fantastisk skillnad. Mitt i allt var hummus gott! Det är en mycket enkel röra att mixa ihop och passar som pålägg på en smörgås, tillbehör på tapasbordet eller till en huvudrätt, inte enbart till falafel eller rätter från mellanöstern. 
När jag gör hummus varierar mängderna och ingredienserna lite grand beroende på vad som finns hemma. Experimentera och smaka av efter hand beroende på hur stark du vill ha den eller vilken konsistens du är ute efter.

Hummus

4 personer(som tillbehör till huvudrätt)
350-400 g kokta kikärter
1 vitlöksklyfta
1 msk tahini (går att utesluta om man inte har hemma)
2-4 matskedar citronolivolja, alternativt olivolja+citronsaft
1 krm spiskummin
1 krm cayennepeppar/ en liten bit färsk chili
vatten

Matberedaren är en mycket god vän i köket, värt att satsa på!


Mixa ihop alla ingredienser och späd på med vatten och eventuellt mer efter hand beroende på hur konsistensen ser ut. Tillsätt lite mer vatten och låt den mixas en stund till om den ser grynig ut. Servera!



Tips! Hacka färsk koriander eller basiliska och blanda mer efter att du mixat hummusen färdigt.  Eller varför inte garnera med ett basilikablad, färsk koriander eller strö över lite cayennepeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar