fredag 24 maj 2013

Citron. Maräng. Sommarbär.

Citron och maräng tillsammans kan ju inte bli fel! Vad sägs om att bjuda denna efterrätt i helgen om du har tid att lägga ner lite kärlek och omsorg på middagens avslutning.




Citrontarte med maräng och bär

8-10 bitar
till bottnen:
60 g rumstempererat smör
0,5 dl florsocker
1 äggula
3 msk vatten
2 dl vetemjöl (120 g)
till citronfyllning:
5 medelstora/stora ägg
2, 75 dl strösocker
1,5 dl pressad citron
1, 25 dl vispgrädde
till maräng:
1 stor äggvita
0,5 msk + 0,5 dl strösocker
1,5 msk vatten
tillbehör:
blandade bär, helst färska men frysta funkar fint innan säsongen kommit igång.

Du behöver också en brännare till marängen! Har du ingen brännare går det bra att göra vanlig maräng eller servera med lite vaniljglass. Eller kanske både och?

Vispa smör och floursocker vitt och poröst. Blanda i äggulan. Rör i vattnet och tillsätt mjöl. Lägg degen i platfolie i kylen ca 3 timmar. Det går bra även kortare tid om du inte hinner!
Sätt ugnen på 150 grader. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant och nagga bottnen. Grädda i ugnen 15 minuter.

Vispa ägg socker och citronsaft. Rör i grädden. Häll smeten i formen och grädda i ugnen ca 50-55 minuter tills kakan fått lite färg och fyllningen stelnat något. Låt kakan svalna.

Lägg äggvitan och 0,5 msk socker i en skål. Koka 0,5 dl socker och vattnet till 122 grader. Börja vispa äggvitorna när sockerlagen är 110 grader. Häll den kokande sockerlagen i en stråle i äggvitan under vispning. Vispa snabbt några minuter och sedan långsamt tills smeten är kall. 

Lägg marängsmeten i en påse och spritsa på kakan eller på varje bit du serverar färdigskuren. Bränn av med brännare tills marängen fått fin färg. Servera med blandade bär och kanske en klick vaniljglass.




Ett gott dessertvin till?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar