torsdag 16 maj 2013

Rödspätta. Spenat. Räka. Citron

Enligt tidningen Metro är det fisk och skaldjur som Göteborgarna helst väljer att ha på middagsbordet på fredagar och jag måste erkänna att sedan jag flyttade till den svenska västkusten har det blivit en del "fredagsräkor". Denna rätt bjöds det på en lördag men lika gott för det...






Smörstekt rödspätta med spenatcremé och citronmarinerade räkor

4 personer
till fisken:
600g rödspättafiléer
250 g räkor med skal
1 knippe rädisor
citronolivolja (eller olivolja+citronsaft)
smör
salt
peppar
till spenatcremén:
200 g färsk spenat
1 shalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche
2 msk grönsaksfond
cheddarost
salt
peppar

Färskpotatis/nypotatis

Skala räkorna och skiva rädisorna och marinera dem sedan i lite citronolivolja. 
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i lite olja tills löken blir mjuk. Tillsätt spenat och låt vätskan koka in. Tillsätt fond, salt, peppar och riv i lite cheddarost efter smak. Mixa slät med stavmixer eller i matberedare. Servera varm.
Salta och peppra fisken, stek i smör ett par minuter på varje sida. Fisken ska inte stekas för länge, då blir den lätt torr.

Servera allt tillsammans med nykokt färskpotatis.



Tips! Vill lägga till något extra kan du toppa med lite friterad pepparrot. Grovriv/strimla pepparrot och fritera i olja i en kastrull, ca 180 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar