söndag 23 juni 2013

Bullbak

Vad passar inte bättre en gråmulen och blåsig sommardag än ett riktigt bullbak? Mjölken var tyvärr slut men byttes ut mot grädde och vatten då affären var långt borta. Kanske gjorde det bullarna extra goda? Variera fyllningen och bjud på ett riktigt bullkalas!



Jennys bullar
30-40 st
50 g jäst
125 smör
2,5 dl grädde
2,5 dl vatten
12 dl vetemjöl
1 dl socker
1 vaniljstång


Smält smöret i en kastrull. Blanda vatten och grädde och häll i kastrullen med det smälta smöret. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Blanda väl tills jästen löst upp sig. Tillsätt mjölet, sockret och vaniljpulvret från vaniljstången och knåda några minuter. Låt jäsa under duk 45 minuter och gör under tiden fyllningen eller fyllningarna.


exempel på fyllning (för ca 12 bullar)

Apelsin- och nötkräm

1 apelsin, skal och saft
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
75-100 g rumstempererat smör
1/2 dl socker

Hacka nötterna, riv apelsinskalet och pressa ur saften. Blanda nötter och apelsin tillsammans med smöret och sockret.

Mandel- och kanelkräm med blåbär
1-2 dl sötmandel

75-100 g smör
1/2 dl socker
malen kanel
torkade blåbär

Hacka mandeln och blanda med smöret, sockret och kanel. Strö över blåbären efter du brett på krämen på degen.

Hallonfyllning
Din godaste hallonsylt
smör

Bred sylten över degen och hyvla/klicka ut lite smör.

När degen jäst klart, dela degen i 2-3 delar och kavla ut. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär i bitar och lägg i bakformar, på en smord plåt eller på bakplåtspapper. Låt jäsa under duk 30 minuter till. Pensla sedan med ett uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda i 225-250 grader ca 10-12 minuter.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar