måndag 3 juni 2013

Grillpremiär!

Senaste veckorna har bjudit på många vackra sommardagar och idag var det äntligen dags att dra fram grillen! Efter ett långt vinteruppehåll hade jag glömt hur gott det smakar med grillat. Det görs reklam om grillat överallt och mattidningarna är späckade med de bästa grilltipsen, marinaderna och tillbehören. Som ofta kom idén om att grilla efter storhandlingen igår så dagens grillspett fick träs av det som kylskåpet erbjöd och till det en mixad sås av vad som fanns i skafferet. Att ha ett bra basförråd med matvaror som håller länge är ett måste för mig som ofta lagar mat spontant.



Kycklingspett med sötstark cashewsås

3 personer
3 kycklingfileér
1 zuccini
9 champinjoner
1 rödlök

till marinaden:
2 tsk sambal oelek
saften av 1 apelsin
1/4 dl olja
4 msk soya
3 msk honung

till såsen:
2 dl cashewnötter
4 urkärnade dadlar
1 tsk kokosolja
1 dl vatten
1 liten vitlöksklyfta
1 rågad tesked hackad chili
2 tomater
1 tsk curry
2 tsk grönsksfond
1 tsk salt
hackad persilja


Blanda ingredienserna till marinaden. Skär kycklingen i bitar, klyfta rödlöken och skiva zuccinin i 1 cm tjocka bitar. Låt kycklingen och grönsakerna ligga i marinaden medan du gör såsen och värmer på grillen, gärna längre.

Mixa alla ingredienser till såsen i en matberedare tills den är slät. Smaka av med salt och eventuellt mer chili och curry beroende på hur stark sås du vill ha.

Grilla spetten och servera med såsen och en god sallad, ris eller couscous. Äts med fördel ute i trädgården en solig sommarkväll!














Välkommen härliga grillsäsong!





3 kommentarer:

  1. Det blir nog att grilla i helgen!

    SvaraRadera
  2. Såsen låter häftig! Och marinaden god med lite apelsinsmak! Hoppas man blir bjuden på det i helgen... :)

    SvaraRadera
  3. Med stor sannolikhet mer grill i helgen!
    Ja, du får se till att bli bjuden! Jag tror man gott kan ta lite rivet apelsinskal i marinaden oxå för än mer apelsinsmak...

    SvaraRadera